Hoofd MI5 waarschuwt voor bedreigingen door Kunstmatige Intelligentie tijdens Silicon Valley-top

8 maanden geleden gepubliceerd
  Midjourney

Het hoofd van MI5, de Britse veiligheidsdienst, Ken McCallum, heeft in een zelden voorkomende publieke verschijning samen met zijn collega’s uit de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland gewaarschuwd voor de opkomende bedreigingen van Kunstmatige Intelligentie (AI). McCallum is in Silicon Valley, Californië, samen met leden van het Five Eyes-intelligentiepartnerschap voor de allereerste ‘Emerging Technology and Securing Innovation Security Summit’.

Aggressieve pogingen tot diefstal van concurrentievoordeel

Voorafgaand aan de top, die bedrijfsleiders, ondernemers en academici samenbrengt met de hoogste veiligheidschefs uit vijf landen, zei McCallum: “Het VK ziet een scherpe stijging in agressieve pogingen door andere staten om concurrentievoordeel te stelen. Het is hetzelfde in alle vijf onze landen.” Hij zal verschijnen naast zijn Five Eyes-collega’s, waaronder FBI-directeur Christopher Wray, in een poging om bedrijven, groot en klein, te waarschuwen voor de bedreigingen die ze voornamelijk vanuit China tegenkomen.

De inzet is nu ongelooflijk hoog

McCallum, die sinds 2020 directeur-generaal is van de binnenlandse veiligheidsdienst van het VK, zei: “De inzet is nu ongelooflijk hoog op opkomende technologieën; staten die de weg leiden op gebieden zoals kunstmatige intelligentie, kwantumcomputing en synthetische biologie zullen de macht hebben om al onze toekomst te vormen.” Hij waarschuwde: “We moeten ons allemaal bewust zijn en reageren voordat het te laat is.”

Vijf-puntenplan voor beveiliging van innovatie

De vijf regeringen hebben een gezamenlijk vijf-puntenplan vrijgegeven om bedrijven te helpen hun innovatie te beveiligen. De inlichtingenleiders zullen ook in diepgaande gesprekken treden met leiders uit de particuliere sector over het uitbreiden en versterken van publiek-private partnerschappen om innovatie beter te beschermen, en de collectieve beveiliging van de vijf naties en hun burgers.

Nieuwe bedreigingen door opkomende technologieën

FBI-directeur Christopher Wray zei: “Opkomende technologieën zijn essentieel voor onze economische en nationale veiligheid, en de rol van Amerika als een toonaangevende economische macht, maar ze presenteren ook nieuwe en evoluerende bedreigingen.”

Ongekende respons op een ongekende bedreiging

Mike Burgess, de inlichtingenchef van Australië, voegde eraan toe: “De top is een ongekende respons op een ongekende bedreiging. “Het feit dat de Five Eyes-beveiligingsdiensten bijeenkomen in Silicon Valley spreekt tot de aard van de bedreiging en onze gezamenlijke vastberadenheid om deze tegen te gaan.” De Five Eyes-coalitie werd in 1946 gevormd en stelt de vijf naties in staat om hun inlichtingendeling te verbeteren en hun binnenlandse en internationale gedeelde veiligheid beter te coördineren.