Europese wetgevers worstelen met AI-wetgeving

6 maanden geleden gepubliceerd

Europese wetgevers worstelen nog met verschillende kwesties die betrekking hebben op nieuwe regels voor kunstmatige intelligentie (AI). Dit gebeurt voorafgaand aan een cruciale vergadering op dinsdag, waardoor een overeenkomst waarschijnlijk wordt uitgesteld tot december. Dit is volgens vier personen die bekend zijn met de situatie.

De concept AI-regels moeten worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de lidstaten van de Europese Unie. Tot nu toe zijn ze drie keer besproken in zogenoemde trilogen, dit zijn vergaderingen tussen het parlement en de EU-staten om de definitieve versies van wetten uit te werken. Een vierde triloog zal dinsdag worden gehouden.

Belangrijke discussiepunten

Tijdens de bijeenkomst zullen EU-wetgevers hun onderhandelingsstandpunt rond basis modellen en hoog risico AI-systemen bespreken. Basis modellen, zoals OpenAI’s ChatGPT, zijn AI-systemen die getraind zijn op grote datasets en in staat zijn om van nieuwe data te leren om een verscheidenheid aan taken uit te voeren.

Spanje, dat tot december het EU-voorzitterschap bekleedt, heeft aangedrongen op een overeenkomst en heeft compromissen voorgesteld om het proces te versnellen. Deze omvatten een gelaagde aanpak voor het reguleren van basis modellen, gedefinieerd als systemen met meer dan 45 miljoen gebruikers. Spanje wil ook extra verplichtingen voor zeer capabele basis modellen, zoals regelmatige controle om potentiële kwetsbaarheden te ontdekken. Tegenstanders stellen dat kleinere platformen even risicovol kunnen zijn.

Toekomstige onderhandelingen

Een definitieve overeenkomst wordt waarschijnlijk niet bereikt tijdens de vierde triloog. Een vijfde triloog is gepland voor begin december. Als er dan geen overeenstemming wordt bereikt, kunnen de onderhandelingen doorgeschoven worden naar het begin van het volgende jaar. Discussies kunnen dan verder worden ontspoord door de Europese parlementsverkiezingen in juni.

Verschillende wetgevers, waaronder EU-industriecommissaris Thierry Breton en de co-rapporteurs voor de AI-wet, Dragoș Tudorache en Brando Benifei, hadden gehoopt dat het ontwerp voor het einde van het jaar zou worden goedgekeurd. De EU begon in 2021 aan het ontwerp van de AI-wet. In mei van dit jaar stemde het Europees Parlement in met ontwerpwetgeving, waaronder nieuwe regels voor het gebruik van gezichtsherkenning, biometrische surveillance en andere AI-toepassingen.