Nieuwe iPhone 15: Vernieuwing blijkt uitdagender

7 maanden geleden gepubliceerd
  Pexels

Apple heeft wederom een nieuwe iPhone gelanceerd, de iPhone 15. Het bedrijf prijst de verbeteringen aan die het apparaat tot hun beste tot nu toe maken. De iPhone 15 heeft een snellere processor, een verbeterde camera met een centrale 48 megapixel lens, en vervangt de inkepingen door de “dynamische eiland” van vorig jaar. Dit is een efficiënte manier om meldingen en live updates weer te geven van bijvoorbeeld voedselbezorg- en sportapps.

Pro-uitvoeringen

De pro-versies van de iPhone 15 hebben nog meer verbeteringen. Ze hebben een lichter titanium frame, een aanpasbare actieknop in plaats van de mute-schakelaar, een krachtigere processor en de max-versie krijgt een vijfvoudige optische zoomlens.

Universele oplader

Een minder gebruikelijke verandering is de aanpassing van de oplaadpoort. De iPhone 15 is het eerste model sinds 2012 dat de lightning-poort vervangt door USB-C. Hiermee kan de iPhone 15 andere USB-C apparaten opladen vanuit zijn eigen batterij. Ook kun je externe opslagapparaten aansluiten en hebben de pro-modellen snellere bestandsoverdrachtssnelheden. Hoewel deze verandering wat ongemak kan veroorzaken voor trouwe Apple-gebruikers, is het gemak van één universele oplaadkabel een groot pluspunt.

Europese regelgeving

De verandering naar USB-C is voornamelijk te danken aan Europese regelgevers. Ondanks de eerdere tegenstand van Apple tegen het EU-directief, heeft het bedrijf geen andere keuze dan zich eraan te houden. Uit een onderzoek van de Amerikaanse telefoonverkoper SellCell blijkt dat meer dan 60% van de iPhone-eigenaren beïnvloed zou worden om een upgrade te kopen vanwege USB-C, en 44% van de Android-eigenaren zou overwegen om over te stappen.

Innovatie wordt zeldzamer

Het feit dat de grootste verandering van de iPhone 15 is afgedwongen door politici, zegt veel over de huidige stand van zaken in de smartphone-industrie. Grote innovaties zijn zeldzaam geworden en de marktleider moet zich nu richten op iteratie in plaats van innovatie. Dit betekent echter niet dat er geen ruimte meer is voor verbetering. De technologieliefhebbers zullen waarschijnlijk nog steeds uitkijken naar de jaarlijkse telefoonupgrade. Voor de meeste mensen is een nieuwe telefoon echter meer een noodzaak dan een bron van echte opwinding.