Netflix verhoogt abonnementsprijzen en ziet abonneecijfers stijgen

6 maanden geleden gepubliceerd

Netflix heeft aangekondigd dat het zijn prijzen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk gaat verhogen. In de VS stijgt de prijs van het premium ad-free plan met $3 per maand, tot $22.99, vanaf woensdag. Het basisplan met één stream zal stijgen naar $11.99. Alle andere plannen, inclusief het instapniveau van $6.99 per maand met advertentie-ondersteuning, blijven gelijk.

Groei in abonnees

De prijsverhogingen gaan gepaard met een toename van het aantal abonnees. Netflix rapporteerde een groei van 9% in betaalde abonnementen ten opzichte van vorig jaar, met 8.8 miljoen nieuwe abonnees in het afgelopen kwartaal. Dit is een forse stijging ten opzichte van de 2.4 miljoen nieuwe abonnees in het derde kwartaal van vorig jaar. In totaal heeft Netflix nu 247 miljoen betaalde abonnees wereldwijd.

Wachtwoorddelen en betaald delen

Netflix wijt een deel van deze groei aan haar aanhoudende campagne tegen wachtwoorddelen. De streamingdienst heeft haar “betaald delen” programma inmiddels in alle regio’s uitgerold. Hierbij wordt het delen van wachtwoorden ontmoedigd en worden klanten gestimuleerd om een eigen betaald abonnement te nemen. Volgens Netflix zijn er minder opzeggingen dan verwacht en hebben veel klanten die voorheen wachtwoorden leenden, de overstap gemaakt naar een volledig betaald abonnement.

Omzetstijging en nieuwe investeringen

Deze groei in abonnees heeft ook geleid tot een hogere omzet dan verwacht. Netflix rapporteerde een omzet van $8.54 miljard in het afgelopen kwartaal, een stijging die ook de aandelenkoers van het bedrijf na sluitingstijd met 12% deed stijgen.

Netflix benadrukte ook haar investeringen in nieuwe bedrijfsgebieden, zoals gaming en sportcontent, om nieuwe abonnees aan te trekken. Co-CEO Greg Peters beschreef games als een enorm entertainment potentieel en gelooft dat ze een sterke contentcategorie kunnen opbouwen, gebruikmakend van hun huidige films en series.

Prijsstijgingen en concurrentie

Netflix is niet de enige streamingdienst die de prijzen heeft verhoogd. Disney+ heeft in augustus de prijzen met $3 per maand verhoogd, voor de tweede keer dit jaar. Ook Hulu, eigendom van Disney, heeft de prijzen verhoogd. Daarnaast heeft Max, eigendom van Warner Bros. Discovery, in januari 2023 de prijzen met $1 per maand verhoogd.

Het verhogen van de prijzen is een manier om de stijgende productiekosten en de lagere groei in de vraag naar streamingdiensten sinds de pandemie het hoofd te bieden. Dit maakt streaming shows duurder. Volgens Peters plant Netflix om uiteindelijk een nog breder scala aan prijspunten voor Netflix-abonnementen aan te bieden om haar abonneebasis te vergroten.

Related news