Meta, moederbedrijf van Facebook en Instagram, beschuldigd van misleiding

9 maanden geleden gepubliceerd

Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, wordt ervan beschuldigd het publiek te misleiden over de risico’s van het gebruik van sociale media en bij te dragen aan een geestelijke gezondheidscrisis onder jongeren. Deze beschuldigingen zijn gemaakt in een federale rechtszaak, aangekondigd door tientallen Amerikaanse staten.

Beschuldigingen

Volgens de staten heeft het bedrijf verslavende functies gebruikt om gebruikers te “vangen”, terwijl het de “substantiële gevaren” van zijn platforms verborgen hield. De rechtszaak beweert dat Meta de consumentenbeschermingswetten heeft overtreden door zich bezig te houden met “misleidend” gedrag. Ook wordt het bedrijf ervan beschuldigd data te hebben verzameld van kinderen onder de 13 jaar, in strijd met de verplichtingen onder de Children’s Online Privacy Protection Act.

“Social media bedrijven, waaronder Meta, hebben bijgedragen aan een nationale jeugd geestelijke gezondheidscrisis en ze moeten verantwoordelijk worden gehouden,” zei de procureur-generaal van New York, Letitia James. Nog eens negen staten hebben soortgelijke beschuldigingen gemaakt in hun eigen rechtszaken.

Reactie van Meta

Een woordvoerder van Meta zei dat het bedrijf de inzet van de procureurs-generaal om “tieners veilige, positieve ervaringen online te bieden” deelde en “al meer dan 30 tools heeft geïntroduceerd om tieners en hun families te ondersteunen”.

Meta, en andere sociale media bedrijven, worden al geconfronteerd met honderden rechtszaken in de VS door gezinnen, jongeren en school districten over de impact op de geestelijke gezondheid. Deze actie markeert de grootste tot nu toe.

Eerder onderzoek

Dit volgt op een onderzoek naar de praktijken van het bedrijf in 2021 door verschillende staatsaanklagers, na een getuigenis in de VS van klokkenluider Frances Haugen, die verklaarde dat het bedrijf wist dat zijn producten kinderen konden schaden.

Meta betwist dat Instagram schadelijk is voor de geestelijke gezondheid van jonge mensen. Er zijn studies die suggereren dat de groei van Facebook niet is gekoppeld aan psychologische schade. Maar er is ook veel onderzoek dat heeft gevonden dat het langdurig doorbrengen op sociale media een schadelijke impact kan hebben op de geestelijke gezondheid van jonge mensen.

Gevraagde maatregelen

De staten eisen financiële schadevergoeding en een stop op de vermeende schadelijke praktijken van Meta. Grote delen van de rechtszaak zijn niet openbaar gemaakt. Maar het noemt specifiek functies zoals likes, meldingen en filters die naar verluidt “bijdragen aan lichaamsdysmorfie bij jonge gebruikers”. Lichaamsdysmorfie leidt ertoe dat iemand veel tijd besteedt aan het piekeren over gebreken in hun uiterlijk, die vaak onopgemerkt blijven door anderen.