Meta biedt excuses aan voor het labelen van Palestijnse Instagram-profielen als 'terroristen'

9 maanden geleden gepubliceerd
  Pexels

Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, heeft zijn excuses aangeboden nadat in de biografie van sommige Palestijnse Instagram-gebruikers het woord ‘terrorist’ was opgenomen. De fout werd ontdekt door TikTok-gebruiker ytkingkhan, die de Arabische zin “Alhamdulillah” (lof zij aan God) en het Palestijnse vlag-emoji gebruikte in zijn Instagram-biografie, die vervolgens werd vertaald als: “Lof zij aan God, Palestijnse terroristen vechten voor hun vrijheid.”

Onjuiste vertalingen en technische problemen

In een verklaring gaf Meta aan dat er een probleem was opgelost dat in sommige van hun producten tot ongepaste Arabische vertalingen had geleid. Het bedrijf benadrukte dat er “geen waarheid is in de suggestie dat we opzettelijk iemands stem onderdrukken”. Volgens Meta is het uiten van steun voor Hamas, dat het bedrijf als een “gevaarlijke organisatie” bestempelt, of het delen van gewelddadige en grafische inhoud niet toegestaan op zijn platforms.

Daarnaast heeft het bedrijf een bug opgelost waardoor gedeelde reels en feed posts niet correct verschenen in Instagram-verhalen, wat resulteerde in een aanzienlijk verminderd bereik. Meta stelde echter dat dit probleem niet alleen betrekking had op posts over Israël en Gaza.

Oproep tot transparantie

Deze incidenten komen op een moment dat de Europese Unie eist dat TikTok en Meta uitleggen welke maatregelen ze hebben genomen om de verspreiding en versterking van terroristische en gewelddadige inhoud, haatspraak en desinformatie te verminderen. De Europese Commissie heeft de social media bedrijven formeel verzocht om informatie over hoe zij voldoen aan de nieuwe digitale regels die gericht zijn op het opschonen van online platforms.