Elon Musk kocht Twitter om 'uitstervingscultus' te stoppen

5 maanden geleden gepubliceerd

Elon Musk heeft onthuld dat hij Twitter heeft gekocht om een “uitstervingscultus” te stoppen die een “denkvirus” verspreidde. De Tesla en SpaceX CEO deed deze uitspraak tijdens een podcast met Joe Rogan.

“Corrosief effect op beschaving”

Musk sprak over zijn zorgen dat dit ‘denkvirus’ een corrosief effect had op de beschaving. Hij gebruikte de term ‘denkvirus’ om te verwijzen naar het zogenaamde “woke” of linkse denken.

Kritiek op San Francisco

Musk bekritiseerde ook het leiderschap van San Francisco, waarbij hij de binnenstad van de stad vergeleek met “een zombie-apocalyps”. Hij stelde de vraag welke filosofie tot die uitkomst had geleid. Volgens Musk was een filosofie die normaal gesproken vrij niche en geografisch beperkt zou zijn, een informatietechnologiewapen gegeven om wat in wezen een denkvirus is naar de rest van de aarde te verspreiden.

“Uitstervingscultus”

Rogan vergeleek dat ‘denkvirus’ met “een doodssekte”. Musk bevestigde deze vergelijking en stelde dat dit precies het geval is. Hij beweerde dat ze de uitsterving van de mensheid en de beschaving propageren.

Eerdere kritiek op ‘woke’ denken

Dit is niet de eerste keer dat Musk kritiek uit op het zogenaamde “woke” denken. In december schreef Musk dat het “woke denkvirus verslagen moet worden of dat niets anders ertoe doet”. Eerder in 2022 schreef hij dat er “een tegennarratief” moet zijn voor het woke denken dat volgens hem “grondig doorgedrongen is in entertainment”.

Achtergrond aankoop Twitter

In het voorjaar van 2022 probeerde Musk zich terug te trekken uit zijn bod van 44 miljard dollar op Twitter, omdat hij beweerde dat botactiviteit het aantal dagelijkse actieve gebruikers van Twitter kunstmatig opdreef. Twitter daagde Musk voor de rechter om het bindende aanbod af te dwingen, en Musk gaf uiteindelijk toe en rondde de aankoop af in late 2022.

Politiek gemotiveerde bedrijfsbeslissingen

Musk heeft ook andere bedrijfsbeslissingen genomen die door politieke overwegingen zijn gemotiveerd. Tesla verhuisde van Palo Alto, Californië, naar Austin, Texas, in oktober 2021, een jaar nadat Musk de gezondheidsvoorschriften van Californië voor Covid op een Tesla earnings call als “fascistisch” had omschreven. Later in 2021 waarschuwde hij dat Austin moest oppassen om geen “kopie” van San Francisco te worden. Tesla verplaatste later zijn engineering hoofdkwartier terug naar Palo Alto, maar zijn bedrijfshoofdkwartier blijft in Texas.