Californië schort de vergunningen van Cruise's zelfrijdende taxi's op

7 maanden geleden gepubliceerd

De California Department of Motor Vehicles (DMV) heeft aangekondigd dat het de vergunningen van tech start-up Cruise onmiddellijk schorst. Dit betekent een abrupte stop voor het bedrijf, dat één van de twee bedrijven was die met commerciële robotaxi-vloten in de staat actief waren.

Veiligheid van het publiek

Deze actie werd ondernomen in het belang van de openbare veiligheid. De voertuigen van Cruise waren betrokken bij een reeks incidenten die kritiek opleverden van gekozen functionarissen en het publiek, vooral in San Francisco. Cruise gaf aan dat het de operaties pauzeert en mogelijke verbeteringen evalueert.

Incident met voetganger en gebrek aan transparantie

Een incident deze maand, waarbij één van hun auto’s over een voetganger reed die net door een menselijke bestuurder was geraakt, heeft bijgedragen aan deze beslissing. Volgens de DMV heeft Cruise de volledige details van de botsing niet onthuld tijdens een vergadering op 3 oktober. Dit gebrek aan transparantie en veiligheidsproblemen waren de redenen om de vergunningen van Cruise op te schorten.

Gevolgen en toekomstige plannen

De opschorting heeft geen invloed op Waymo, het andere bedrijf met een vergunning voor een bestuurderloze taxivloot. Hoewel er geen vastgestelde tijd is voor de duur van de schorsing, heeft de DMV Cruise voorzien van “de stappen die nodig zijn om de geschorste vergunningen opnieuw aan te vragen”.

De DMV zal de vergunningen pas goedkeuren als het bedrijf aan alle eisen heeft voldaan. Cruise mag nog steeds zijn technologie testen met veiligheidschauffeurs in de auto’s. Hoewel Cruise een kostbare operatie is voor de eigenaars, waaronder General Motors, heeft het bedrijf ook activiteiten in Arizona en Texas, die niet worden beïnvloed door de beslissing van Californië.