Australië beboet Elon Musk's Twitter voor niet meewerken aan veiligheidsonderzoek

9 maanden geleden gepubliceerd
  X

Australië’s internetveiligheidswaakhond heeft een boete van A$610.500 ($386.000; £317.360) opgelegd aan Elon Musk’s Twitter. De boete werd opgelegd omdat het bedrijf niet meewerkte aan een onderzoek naar anti-kindermisbruikpraktijken. Deze boete volgt nadat Musk in een bericht in november verklaarde dat het “verwijderen van kinderuitbuiting prioriteit #1 is”. De eSafety Commissie bekritiseerde het bedrijf voor zijn “lege praat” rondom het onderwerp.

Massale ontslagen bij Twitter

Eerdere insiders hadden de BBC verteld dat ze niet in staat zouden zijn om gebruikers te beschermen tegen trolling na massale ontslagen bij Twitter. Twitter, ook bekend als X, heeft sinds de overname door Musk vorig jaar voor $44 miljard een voortdurende daling van de omzet gezien.

Onder Australische wetgeving

Volgens de Australische wetgeving die in 2021 van kracht werd, kan de regulator internetbedrijven dwingen om informatie te geven over hun online veiligheidspraktijken of een boete krijgen. Als de boete niet wordt betaald, kan de regulator het bedrijf voor de rechter brengen.

Meer problemen voor Twitter

Twitter kreeg zwaardere kritiek van de regulator omdat het bedrijf niet “op een aantal belangrijke vragen reageerde, waardoor sommige secties volledig leeg bleven”. Het bedrijf bevestigde aan de regulator dat het 80% van zijn wereldwijde personeelsbestand had geschrapt en geen openbaar beleidspersoneel in Australië had, in vergelijking met twee voor de overname door Musk.

Vorige maand werd Twitter bekritiseerd door Australische onderzoekers omdat het een functie had uitgeschakeld die gebruikers in staat stelde om desinformatie over verkiezingen te rapporteren. Deze zet heeft zorgen gevoed, aangezien het vlak voor een belangrijk Australisch referendum plaatsvond, dat dit weekend werd gehouden om de inheemse bevolking meer rechten te geven. De BBC heeft Twitter om commentaar gevraagd.