Amerikaanse overheid stopt export van AI-chips van Nvidia naar China

7 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Tech gigant Nvidia heeft aangekondigd dat de Verenigde Staten het bedrijf hebben opgedragen de verzending van enkele van haar geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) chips naar China onmiddellijk te stoppen. Deze restricties zouden oorspronkelijk 30 dagen na 17 oktober ingevoerd worden. Dit was het moment waarop de regering van president Joe Biden maatregelen aankondigde om landen, waaronder China, Iran en Rusland, te blokkeren van het kopen van high-end AI-chips ontworpen door Nvidia en anderen.

Versnelde timing

Nvidia heeft niet aangegeven waarom de timing is versneld. In een verklaring aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zei Nvidia dat de Amerikaanse overheid deze beperkingen “direct effectief” heeft gemaakt. Het bedrijf voegde toe dat, gezien de sterke wereldwijde vraag naar zijn producten, het niet verwacht dat de versnelde timing van de licentie-eisen op korte termijn een significante impact zal hebben op de financiële resultaten.

Reactie van China

Chinese autoriteiten hebben nog niet publiekelijk gereageerd op de aankondiging van Nvidia. Echter, toen de Biden-regering vorige week aankondigde nieuwe beperkingen op te leggen aan de export van geavanceerde chips, reageerde China fel. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land zei dat de beperkingen “de principes van de markteconomie en eerlijke concurrentie schenden”.

De technologische strijd tussen Washington en Beijing

De versnelling van de invoering van de Amerikaanse beperkingen is de nieuwste ontwikkeling in het aanhoudende technologische conflict tussen Washington en Beijing. De maatregelen waren oorspronkelijk bedoeld om te voorkomen dat China toegang krijgt tot geavanceerde technologieën die het zou kunnen gebruiken om zijn militaire macht te versterken, vooral op het gebied van AI.

Nvidia’s marktpositie

De enorme vraag naar Nvidia’s AI-chips heeft de aandelenprijs van het bedrijf meer dan verdrievoudigd, waardoor het een van de waardevolste bedrijven ter wereld is geworden. In mei trad het bedrijf toe tot de eliteclub van bedrijven met beurswaarderingen van meer dan 1 biljoen dollar, waaronder technologiereuzen als Apple, Amazon, Alphabet en Microsoft. Het in Californië gevestigde Nvidia domineert de markt voor chips die in AI-systemen worden gebruikt.

Chipgigant Advanced Micro Devices (AMD), die ook AI-chips aan China levert, heeft geen aankondiging gedaan over de versnelde exportbeperkingen. Het bedrijf reageerde niet direct op een verzoek om commentaar. Ook het Amerikaanse ministerie van handel reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.