Amazon beperkt auteurs tot drie zelfgepubliceerde boeken per dag na AI-zorgen

10 maanden geleden gepubliceerd

Amazon heeft een nieuwe regel ingesteld die het aantal boeken dat auteurs per dag op hun site kunnen zelfpubliceren, beperkt tot drie. Deze regel is ingevoerd na een toename van vermoedelijk door AI gegenereerd materiaal dat de afgelopen maanden te koop werd aangeboden. Amazon maakte de nieuwe beperkingen bekend in een bericht op zijn Kindle Direct Publishing (KDP) forum.

AI en publicatiebeperkingen

KDP stelt auteurs in staat hun boeken zelf te publiceren en te koop aan te bieden op de site van Amazon. De limiet is vastgesteld op drie titels per dag, hoewel dit aantal indien nodig kan worden aangepast. Voorheen was er geen limiet aan het aantal boeken dat auteurs per dag konden aanbieden. Amazon is “actief aan het monitoren van de snelle evolutie van generatieve AI en de impact die het heeft op lezen, schrijven en publiceren” en gaf aan dat ‘zeer weinig’ uitgevers door de verandering zullen worden beïnvloed.

Uitzonderingen en AI-disclosure

Auteurs en uitgevers krijgen ook de optie om een uitzondering op de regel aan te vragen. De regelwijziging zal “waarschijnlijk geen” “gamechanger zijn voor het beheer van de toestroom van AI-geschreven inhoud op het platform van Amazon”, aldus Dr. Miriam Johnson, senior docent in uitgeven aan de Oxford Brookes University. “Het zal de aantallen een beetje inperken, maar degenen die geld verdienen door de markt te overspoelen met AI-gegenereerde boeken en er meer dan drie per dag publiceren, zullen een omweg vinden.”

Eerdere maatregelen en toekomstige stappen

De bekendmaking van de drievoudige boeklimiet komt een week nadat Amazon de eis heeft ingevoerd dat auteurs het bedrijf moeten informeren wanneer hun inhoud door AI is gegenereerd. Ook is er een nieuwe sectie toegevoegd aan hun richtlijnen met definities van “AI-gegenereerd” en “AI-geassisteerd” materiaal. De nieuwe sets regels komen nadat Amazon vermoedelijk AI-gegenereerde boeken heeft verwijderd die ten onrechte als door de auteur Jane Friedman geschreven werden vermeld. “Ik ben blij om te zien dat Amazon deze verstandige, incrementele stappen neemt en ik hoop dat ze bereid zijn om meer te doen als dat nodig is”, zei Friedman over de drievoudige boekregel.

Related news